Velfungerende kommunikation mellem sektorerne er udfordret af manglende overblik over patientens samlede forløb

Hvilket udfordringsbillede adresserer SAMBLIK-Kræft?

Kræftforløb er komplekse og involverer mange forskellige sundhedsprofessionelle på tværs af sektorerne. Dette gælder i særdeleshed for den del af forløbet, der omhandler opfølgning og tiden efter kræftbehandlingen, herunder rehabilitering, senfølger og palliation.

Når en borger møder sundhedsvæsenet, bærer vedkommende sin egen sygdomshistorie med sig. Region, kommune og praksissektor kan nemlig ikke dele alle relevante data på tværs.

Det resulterer i, at behandlingsforløb opleves som usammenhængende, ligesom at vigtig viden kan gå tabt i overgangen mellem de tre sektorer.

De sundhedsprofessionelle oplever, ligesom patienterne, at det manglende overblik er et problem, der vanskeliggør den nødvendige håndtering af patientens problemstillinger og i dagligdagen tager unødig lang tid.

Undersøgelser peget på, at velfungerende kommunikation mellem sektorerne er en forudsætning for, at patienten oplever et sammenhængende forløb.

Sømløs og målrettet deling af viden om patienternes sygdomsforløb, sociale skrøbelighed og aftaler med sundhedsvæsenet på tværs af almen praksis, kommune og hospital er nødvendigt af flere årsager. Det understøtter almen praksis’ tovholderfunktion og giver derigennem oplevelsen af et mere sammenhængende patientforløb. Et fælles overblik gør også viden tilgængelig og forbedrer muligheden for målrettet faglig sparring på tværs af sektorgrænser. Begge dele sparer tid og forbedrer beslutningsgrundlaget for den praktiserende læge i tovholderfunktionen for patienten.

Sidst – men absolut ikke mindst – vil en mere sømløs og målrettet deling af viden om patientens samlede sygdomsbelastning og eventuelle skrøbelighed friholde patienten, og dennes eventuelle pårørende, for at være ’ene bærer’ af egne informationer.

Hvad arbejder vi aktuelt med?

DCCC har fået en strategisk bevilling fra Kræftens Bekæmpelse til en fasttrack innovationsproces, med det formål at skabe et proof-of-concept på et bedre patient/borgeroverblik på tværs af sektorerne. Patientoverblikket, kaldet SAMBLIK-Kræft, skal gøre det muligt at dele viden om patienternes/borgernes sygdomsforløb, sociale skrøbelighed og aftaler/interaktioner med sundhedsvæsenet på tværs af almen praksis, kommune og hospital i en sømløs og målrettet visning.  

Arbejdet tager afsæt i SAMBLIK-platformen, der er udviklet i et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Aarhus og Sundhedsdatastyrelsen og med inddragelse af Sundhedsministeriet, Kvalitet i Almen Praksis (KiAP), Regionernes it-arkitekturråd (RITA) samt og den fællesregionale systemforvaltning af Laboratoriesvarportalen. Denne SAMBLIK-Kræft-proces lægger sig således i slipstrømmen på det store arbejde med SAMBLIK-platformen, som er målrettet sundhedsfaglige behandlere på tværs af sektorer. Det betyder, at vi står på skulderne at et solidt forarbejde.  

Den primære målgruppe for denne første version af et bedre patientoverblik er den alment praktiserende læge samt de kommunale sundhedsprofessionelle, som arbejder enten med senfølgeområdet, eller som arbejder tæt sammen med egen læge, f.eks. om sårbare borgere med komplekse forløb. Vi kommer til særligt at have fokus på overgangen ind på sygehuset, samt overgangen tilbage til egen læge og kommune efter endt kræftbehandling. 
kb-logo (1).png

SAMBLIKS potentiale på kræftområdet 

Kronik i Ugeskrift for Læger

Når patienterne selv skal bære en stor del den samlende viden om deres forløb, taber vi de mest sårbare i overgangene. Hvordan kan vi løfte ansvaret af patientens skuldre og samtidig understøtte sammenhænge og kommunikation på tværs af sektorer?

Læs kronik

Evalueringen af SAMBLIK på diabetesområdet

SAMBLIK-diabetes styrker samarbejde og sparer tid

Evalueringen viser, at SAMBLIK-diabetes reducerer behandlingstid, forbedrer dataoverblik og mindsker patientansvar for information mellem sektorer.

Læs evaluering

Kontakt

Louise Øhlenschlæger Livijn
Sekretariatschef

louise.o.livijn@dccc.dk
+45 4014 1849

Henrik Frederiksen
Formand, fagligt udvalg, DCCC, Professor, Overlæge Hæmatologisk Afdeling, Odense Universitetshospital. 

henrik.frederiksen@rsyd.dk

Julie Præst Elmegaard
Specialkonsulent, arbejdspakker under fagligt udvalg
- Real World Data
- Kunstig Intelligens
- Genomiske Data

julie.elmegaard@dccc.dk
+ 45 2073 0689

Dorte Ejg Jarbøl
Professor, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet, 
Praktiserende læge