Cheflæge og professor Ulrik Lassen var også med til at bedømme de indsendte abstracts til sidste års Danske Kræftforsknignsdage. Han prioriterer opgaven, blandt andet fordi den er med til at skabe mere national vidensdeling og samarbejde, fortæller han. Foto: Rigshospitalet

09-03-2023

Call for abstracts til Danske Kræftforskningsdage 2023 er nu åbent. Ulrik Lassen, der er en af de forskere, der skal bedømme de indsendte abstracts, mener, at netop dette Call er værd at bide særlig mærke i. Et synspunkt, han deler med en af de forskere, der sendte abstract ind sidste år.

 

- Jeg synes, at Danske Kræftforskningsdage er en stor succes, som har skabt et nationalt rum, der ser på kræftforskning på tværs. Noget, der manglede tidligere.

Sådan lyder vurderingen fra siger Ulrik Lassen. Han er cheflæge og professor i klinisk onkologi og personlig medicin på Rigshospitalet samt medlem af DCCC's Faglige Udvalg. Og så er han formand for den tværfaglige komité, der skal bedømme alle indsendte abstracts til dette års største nationale konference på kræftområdet, Dansk Kræftforskningsdage 2023.

Netop muligheden for at indsende et abstract er noget, som Ulrik Lassen håber, mange vil tage imod.

- Jeg mener, at det er en unik mulighed at indsende et abstract til netop denne konference. Det er ikke alene et godt sted at dele det, man laver. Det styrker også det nationale fællesskab, når vi bliver opmærksomme på, hvad de arbejder med andre steder, og hvordan vi bedst kan samarbejde og dermed højne kvaliteten sammen.

Og muligheden, den er der netop nu. For der er åbent Call for Abstracts indtil d. 20. april klokken 12. Herefter vil de indsendte abstracts blive bedømt af en tværfagligt bedømmelseskomité.

Et skulderklap til de exceptionelle
Ud over at udvælge hvilke abstracts, der skal omdannes til en fysisk poster til konferencen, er det også Ulrik Lassen og resten af den tværfaglige bedømmelseskomité, der udpeger de forskere, der skal have mulighed for at præsentere på scenen. Enten via en flashtalk på en mindre scene eller på hovedscenen i sessionen 'Aktuel dansk kræftforskning i rampelyset', hvor også prisen 'Exceptional Young Scientist Abstract' uddeles til syv yngre forskere.

- Det giver altid et ekstra pust, når man skal på scenen. Dels bliver man mere eksponeret, og dels er man blevet udvalgt, og det er jo et stort skulderklap. Jeg oplever, at de fleste er meget stolte over det, og med god grund: Står du på scenen, er det fordi dit abstract er blevet vurderet som noget af det absolut bedste, siger Ulrik Lassen.

En vild, men god oplevelse
Det ekstra pust, som Ulrik Lassen beskriver, kan Kim Hochreuter godt genkende. Han er ph.d.-studerende ved Dansk Center for Partikelterapi, Aarhus Universitet – og var en af dem, der sidste år sendte et abstract ind til Danske Kræftforskningsdage. Hans fokus var på hans phd.-projekt, hvor han anvender machine learning til at optimere kræftbehandling.

Og hans abstract kom ikke bare med på Danske Kræftforskningsdage 2022 – Det blev udvalgt som et af syv, der fik tid på den store scene.

- Det var helt vildt at skulle stå foran så mange mennesker så tidligt i min karriere. Men det var en rigtig god oplevelse. For inden jeg stod på scenen, var jeg igennem et kommunikationsforløb, som klædte mig godt på til det, fortæller Kim Hochreuter.

Han henviser til det forløb, som de 7 vindere af prisen "Exceptional Young Scientist Abstract" bliver tilbudt inden de skal præsentere deres forskning på scenen. Forløbet er med en professionel coach i forskningsformidling. Intentionen er, at de til konferencen kan levere knivskarp tværfaglig formidling til glæde for både afsender og modtagere.

- Måske i kraft af det forløb føler jeg også, at mange tilhører fik noget ud af det, jeg kom med. Og jeg har selv fået rigtig meget ud af at stå i den situation. Når man har prøvet det, tager det også toppen af nervøsiteten, når jeg siden har skulle lave et oplæg.

Han peger samtidig på, at det var givende for ham generelt at være til Danske Kræftforskningsdage og høre om de mange andre, og meget forskelligartede projekter, der blev præsenteret i blandt andet postersessionen.

- Har man mulighed for at sende sit abstract og deltage i konferencen, vil jeg opfordre til det. For det er en unik mulighed. Andre konferencer, typisk i udlandet, er som regel langt mere specifikke inden for et enkelt felt. Men til Danske Kræftforskningsdage har man mulighed for at få et bredere indsigt i hvad der foregår på kræftområdet og ikke mindst et nationalt perspektiv.

Ønsker du at indsende dit abstract, kan du læse mere om krav og formalia, samt se selve Call'et, på dansk her og engelsk her.

Danske Kræftforskningsdage løber af stablen d. 31 august-1 september i Odense. Tilmelding til selve konferencen åbner i maj. Hold dig opdateret her.

Fra postersession til prestigefyldt pris