Mette Kielsholm Thomsen modtager prisen for den bedst formidlede poster i forbindelse med Danske Kræftforskningsdage. Se hendes videopræsentation herunder.
23-08-2021
Screening for tarmkræft virker og redder liv, viser de indledende resultater fra et endnu ikke færdigt studie. Bag studiet står Mette Kielsholm Thomsen fra Aarhus Universitetshospital, der modtager Danske Kræftforskningsdages formidlingspris for sin evne til at forklare sin komplicerede forskning på en let forståelig måde.
I Danmark bruger vi hundredevis af millioner kroner på screeningsprogrammer, der skal opdage kræft så tidligt, at vi kan nå at behandle sygdommen og redde menneskeliv. Nu peger de indledende resultater i et nyt studie fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital på, at screeningsprogrammet for tarmkræft virker. Forskeren bag studiet, Mette Kielsholm Thomsen, belønnes for sin evne til at formidle den svære matematik, der ligger bag resultatet.
"Mette Kielsholm Thomsen formår at formidle en svær matematisk problemstilling til et bredt publikum. Hun byder hun ind med en forbilledlig video, hvor problemstillingen rammesættes, og metode og resultater forklares i et roligt tempo på en engagerende og fortællende måde. Samtidig supplerer poster og video hinanden utroligt godt," siger formanden for bedømmelsesudvalget, professor og overlæge ved Syddansk Universitet Henrik Frederiksen.
Mette Kielsholm Thomsen fik mandag formiddag overrakt prisen på 5.000 kroner og en buket blomster.
"Det er et fedt klap på skulderen at få den her pris, for jeg synes, man sætter sig selv meget på spil ved at stille sig op foran kameraet og formidle sin forskning. Selvom det var midt i sommerferien fandt jeg motivationen til at få lavet en video, fordi jeg vidste, at der ville sidde et bedømmelsesudvalg af dygtige forskere og vurdere min formidling," siger Mette Kielsholm Thomsen.
Hun afslører samtidig, at hun har fået teknisk hjælp af sin mand, der sørgede for rigtigt lys og god lyd på videoen, der trods sine længde på knap tre minutter har taget næsten en dag at lave. Et godt tip fra prisvinderen er at finde en god app til at redigere optagelsen på plads. Selv brugte hun VN.
Mette Kielsholm Thomsen er den ene af to vinderen. Den anden vinder offentliggøres på DCCC's hjemmeside tirsdag.
Se Mette gøre kompliceret statistik spiseligt
Herunder kan du se Mette Kielsholm Thomsen formidle sin forskning og forklare logikken bag den smarte metode regression discontinuity design (RDD), som gør hende i stand til at vurdere effekten af screeingsprogrammet for tarmkræft.
Et budskab man husker
I forbindelse med Danske Kræftforskningsdage, som DMCG.dk og DCCC står bag, har mere end 200 forskere indsendt abstracts. Knap 200 blev accepteret til konferencen. Alle forskerne har herefter haft mulighed for at uploade en virtuel poster og en videopræsentation af deres forskning. Det er disse to produkter, som ligger til grund for prisen for årets bedst formidlede poster.
Vinderen af prisen blev fundet af en bedømmelsesudvalg, der ud over Henrik Frederiksen bestod af Andreas Sommerfeldt, der er ph.d. i kemi og nanoteknologi fra Aarhus universitet og tidligere i år vandt Ph.d. Cup, og Randi Munch Krogsgaard, der er patientrepræsentant i DCCC's styregruppe. Det er altså et bedømmelsesudvalg, der vurderer formidlingen fra tre forskellige og meget vigtige vinkler.
"Introduktionen med at stille det spørgsmål, hun gerne vil have besvaret – ’hvordan ved vi om screening virker’ stimulerer interessen. Hun illustrerer med få virkemidler, hvordan det har været svært at godtgøre at screening for tarmkræft virker og introducerer sit nye værktøj på en illustrativ og forståelig måde. Man kan som lægperson sagtens følge med. Og budskabet glemmer man ikke – Screening for tarmkræft virker," siger Randi Munch Krogsgaard.
Andreas Sommerfeldt, der selv er blevet præmieret for sin evne til at formidle forskning, roser vinderen for at guide læseren igennem posteren.
"Hun leverer en simpel og overskueligt opbygget poster med en tydelig sti for øjet. Farvevalget og brugen af figurer underbygger budskaberne og kobler på meget intuitiv vis den centrale konklusion med den bærende figur.
Tag et kig på den prisvindende poster
Du kan se den prisvindende poster ved at klikke her.