Det er vigtigt at viden bliver delt på tværs af sektorer, fordi vi skal alle arbejde sammen for at kunne modvirke uligheden, påpeger Henrik Frederiksen, der er formand for DCCC's faglige udvalg.
21-03-2023
Professor, overlæge og formand for DCCC’s faglige udvalg Henrik Frederiksen glæder sig især til at høre de mange konkrete og løsningsorienterede oplæg til konferencen om ulighed i kræft d. 1 juni i Middelfart.
I dag overlever langt flere kræft end for blot et årti siden. Nye behandlingsmuligheder og langt større viden har nemlig revolutioneret mange behandlinger.
Men selvom overlevelsen over en bred kam er steget, kommer det ikke alle til samme gavn. Der er også i Danmark uligheden i kræft – ja faktisk i alle stadier af kræftforløbet, både før, under og efter sygdom.
- Vi ser generelt den tendens, at når der kommer nye tilbud i sundhedsvæsenet, så er det de stærkeste patienter, der kan udnytte det bedst, fortæller professor og overlæge på Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital, Henrik Frederiksen.
Han er desuden formand for DCCC's faglige udvalg og sidder i arrangement-komitéen for den store, landsdækkende konference om ulighed i kræft, som afholdes 1. juni i Middelfart. Og han peger altså på, at de til stadighed voksende muligheder inden for kræftbehandling har en bagside, som rammer de socioøkonomisk svageste patienter.
- Forskningen har identificeret mange mekanismer bag hvad der driver ulighed. Vi har derfor her-og-nu brug for målrettet at arbejde med at mindske uligheden på kræftområdet de steder, hvor vi allerede nu ved, at den opstår, så vi ikke vedligeholder eller endda forværrer den.
Vi skal handle – allerede nu
Netop det at sundhedsvæsenet er nødt til at handle her-og-nu gør konferencen d. 1 juni særligt spændende, mener Henrik Frederiksen.
- Jeg synes, den her dag er særlig, fordi vi ser på de initiativer, som kommuner, hospitaler og alment praktiserende læger oplever har hjulpet sårbare kræftpatienter. Det er vigtigt at viden bliver delt på tværs af sektorer, fordi vi skal alle arbejde sammen for at kunne modvirke uligheden.
Henrik Frederiksen fortæller videre, at han er stolt over at programmet indeholde både store, internationalt anerkendte danske forskere samtidig med at der også er plads til konkrete inspirationsoplæg.
- Og så glæder jeg mig også meget til at høre om nogle af de konkrete løsningsforslag, der er derude. Personligt tror jeg, at fælles beslutningstagning har et stort potentiale, så det glæder jeg mig specifikt til at dykke ned i på konferencen.
Konferencen ’Ulighed i kræft: En dag med fokus på det, vi kan forbedre for udsatte kræftpatienter allerede nu’ foregår i Middelfart d. 1 juni. Den afholdes af DCCC i samarbejde med Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft, COMPAS. Ud over Henrik Frederiksen sidder også Susanne Oksbjerg Dalton, forskningsleder i COMPAS, og Maja Halgren Olsen, postdoc, fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, i arrangementkomitéen. Tilmelding til konferencen er gratis og kan gøres via dette link.