Vi har bedt en kunstig intelligens (AI'en Gencraft) om at illustrere denne artikel - og her er dens forslag. Godt, uhyggeligt eller noget helt tredje? Foto: Gencraft.com/DCCC.

09-08-2023

Martin Bøgsted fra Aalborg Universitet forsker i kunstig intelligens. Og selv med en sund portion nordjysk tilbageholdenhed har han svært ved ikke at blive begejstret for potentialet. Men det er vigtigt, at sundhedspersonale forstår både fordele og ulemper, hvis vi for alvor skal nyde godt af potentialet, lyder det fra professoren.


Artificial Intelligens, AI – eller bare det danske 'kunstig intelligens' – kært barn har mange navne. Og et kært barn, det må man sige, at AI er. I de seneste måneder er teknologien i hvert fald kommet på alles læber, ikke mindst på grund af den hastige udvikling inden for den såkaldte generative AI, som for eksempel ChatGPT, der ved hjælp af eksisterende data er i stand til at skabe nyt indhold.

Og selv om generative AI nok ikke står først for, når det handler om, hvilken kunstig intelligens, der for alvor flytter ind i det danske sundhedsvæsen de kommende år, imponerer teknologien professor og centerleder Martin Bøgsted fra Center for Clinical Data Science (CLINDA) på Aalborg Universitet.

- Det her med ChatGPT, det virker måske meget hyped, men jeg tror faktisk, det kommer til at gå hen og ændre verden. Og det kan også blive en gamechanger i medicin: Tænk, hvis vi kunne tage alle journaler i hele verden og så stille spørgsmål til indholdet. Det ville jo være fuldstændig vildt. Og teknologien er langt. Jeg tror, vi ser ind i et paradigmeskifte.

Men også andre AI-teknologier er i den grad ved at flytte nærmere danske patienter. Og derfor er det vigtigt, at dansk sundhedspersonale bliver i stand til at sortere skidt fra kanel og have en generel forståelse for AI, vurderer Martin Bøgsted.

- De her teknologier, de presser sig på ude fra verden. Der er rigtig mange, og rigtig store aktører, der gerne vil levere løsninger til sundhedsvæsenet. Men ofte er det meget fragmenterede løsninger, der bliver tilbudt. Jeg mener, det er utroligt vigtigt, at vi får sundhedspersonalet til at få en både kritisk og holistisk tilgang til AI, så vi bliver i stand til at løfte kræftområdet i en fælles indsats.

På programmet til Danske Kræftforskningsdage
Derfor er Martin Bøgsted, sammen med Christian Rønn Hansen fra Odense Universitetshospital, lige nu i fuld gang med at få de sidste detaljer på plads til en session om kunstig intelligens til Danske Kræftforskningsdage 2023.

Det overordnede spørgsmål som de to sessionsansvarlige vil forsøge at gøre deltagerne klogere på, lyder: 'Fremtiden står lige for døren – hvordan kommer kunstig intelligens til at hjælpe i klinikken?'

- Det er virkelig interessant, fordi vi lige nu står meget tæt på at have nogle systemer, der reelt kan bruges som hjælp til at tage behandlings-beslutninger for den enkelte patient. Det er som sådan ikke nyt, at vi bruger data fra kliniske forsøg og registerdata til at inddele patienterne i grupper, og så justere behandlingsstrategien efter det. Men at vi med AI kan gå langt ned i den enkelte patients alder, køn, genetik, social baggrund osv. osv., og justere for det hele, det har man gerne villet i mange år.

Men som med alt andet giver de mange nye muligheder også udfordringer, fortæller Martin Bøgsted.

- Vi tager afsætte i et oplæg fra Thomas Ploug [professor, Aalborg Universitet København, red.], som åbner op for en virkelig vigtig diskussion: Kunstig intelligens laver også fejl – men skal det stoppe udviklingen? Det interessante er, om de fejl er alvorligere, eller værre end dem, der ellers ville være sket. Generelt er vi er nok nødt til at acceptere, at maskiner heller ikke er perfekte, siger professoren og tilføjer:

- Dernæst dykker vi ned i nogle af de eksempler, hvor vi er allerlængst med at implementere AI i det danske sundhedsvæsen. Så alt i alt mener jeg, at deltagerne får et meget reelt indblik i såvel potentialet som en god portion kritiske tilgang.

Sessionen om kunstig intelligens foregår på Danske Kræftforskningsdage 2023 i ODEON, Odense, fredag d. 1. september kl. 10.55-12.15. Læs mere om Danske Kræftforskningsdage her: Danske Kræftforskningsdage - DCCC - Danish Comprehensive Cancer Center