Nyhed ctDNA Folkemødet 2023.png
DCCC vender tilbage til Kræftens Bekæmpelses telt på Folkemødet i år, hvor de også var til stede i 2019. Foto: DCCC.

13-06-2023

Skal du til Folkemødet? Så kig forbi Kræftens Bekæmpelses telt på torsdag, når DCCC i samarbejde med 'Dansk Forskningscenter for Cirkulerende Tumor DNA Guidet Kræftbehandling' afholder et populærvidenskabeligt foredrag, der klæder deltagerne på til at forstå, hvordan cirkulerende tumorDNA-teknologi kan forbedre kræftbehandling nu og i fremtiden.

 

Noget så almen kendt og gængs som blodprøver.

Det er, hvad mange forskere og læger mener kan revolutionere vores måde at forstå den enkelte patients kræft på om ganske få år.

For i blodet fra en kræftpatient vil der være små mængder DNA, der stammer direkte fra tumorvævet. Det kaldes 'cirkulerende tumor DNA' (ctDNA), og det kan potentielt både afsløre, at et menneske har kræft – men også hvilken form for kræft, og hvordan det bedst behandles.

- Der er blevet forsket intensivt i det her område gennem de seneste ti år. Og nu er vi der, hvor vi inden for visse kræfttyper har identificeret ctDNA som en meget lovende biomarkør til både at finde sygdom og tilbagefald, fortæller professor Lars Dyrskjøt fra 'Dansk Forskningscenter for Cirkulerende Tumor DNA Guidet Kræftbehandling' og tilføjer:

- I dag kører store nationale kliniske studier inden for blandt andet tarm-og blærekræft, som vi håber, kan dokumentere den kliniske brugbarhed af ctDNA til at finde restsygdom og guide behandling. Altså, at metoden er bedre end standardmetoderne til at vurdere, om en patient skal have opfølgende behandling efter den primære operation.

Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himmelen. For selv om forskningsfeltet indenfor ctDNA har været under hastig udvikling, er metoden ikke lige moden på alle områder.

- Der er jo det ultimative ønske: At vi kan tage en blodprøve fra en person og se, om der skulle være cancer et eller andet sted i kroppen. Det ville være fantastisk. Men der er vi bare ikke endnu. Men vi er ved at nærme os, at patienter forhåbentlig snart kan få gavn af teknologien inden for det tumor-informerende område. Dette betyder, at man i dag kan lave meget sensitive og specifikke tests baseret på mutationer fra den enkelte patients tumor og bruge testen til monitorering efter primær operation.

Folk skal forstå potentialet
Netop fordi den lovende teknologi på visse områder er rykket ganske tæt på klinikken, mens den på andre områder endnu mangler modning, er der brug for, at både fagfolk og ganske almindelige mennesker får lejlighed til at høre om teknologien, vurderer Lars Dyrskjøt.

- Der findes allerede virksomheder internationalt, der tilbyder, at screene for ctDNA i folks blod, men der mangler evidens for, at den slags overhovedet giver mening, idet vi endnu ikke har afsluttet de kliniske forsøg, der påviser gevinsten ved anvendelsen af ctDNA. Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at folk bliver klar over, hvad metoden på nuværende tidspunkt kan bruges til, og hvor vi er på vej hen med teknologien.

Sammen med hans kollega, professor Claus Lindbjerg Andersen, vil han derfor tage til Folkemødet på Bornholm, hvor de vil afholde et populærvidenskabeligt foredrag om ctDNA. Et foredrag, hvor alle – både fagfolk, patienter og alle andre interesserede – kan komme og få svar på deres spørgsmål om ctDNA og ikke mindst – høre om teknologiens potentiale.

- Jeg tror, at mange har en fornemmelse af, at det er en lovende teknologi, og det mener jeg bestemt også, at vi kan sige ud fra de allerede afsluttede studier, der findes. Jeg håber, at folk går fra det populærvidenskabelige foredrag med en forståelse for, at mens vi er kommet rigtig langt i at kunne bruge biomarkører i blodet til nogle meget specifikke spørgsmål, så er der andet, som kræver yderligere forskning, før vi står over for en mulig klinisk anvendelse. Altså: Vi kan ikke bruge ctDNA til alt – i øjeblikket – men der er store perspektiver og potentialer, slutter Lars Dyrskjøt.

Mød Lars Dyrskjøt og Claus Lindbjerg Andersen til 'Sådan kan en blodprøve afsløre kræftens hemmeligheder: Et populærvidenskabeligt foredrag om hvordan DNA fra blodprøver kan bruges til at besejre kræft' på Folkemødet. Arrangementet, som afholdes af DCCC, foregår i Kræftens Bekæmpelses telt torsdag d. 15. juni klokken 17:00-17:45.

Læs mere om arrangementet ved at klikke her.