DANETS_sep_19_web.png

DANETS holdt deres stiftende møde i forbindelse med Danske Kræftforskningsdage 2019.

10-02-2021

Over hele verden bliver flere og flere mennesker ramt af neuroendokrine neoplasmer (NEN). Neuroendokrine celler findes overvejende i mave-tarmkanalen, bugspytkirtlen og lungerne. De forekommer enkeltvis eller i små hobe. Som alle andre celler i organismen kan de udvikle sig til ondartede svulster - og derved danne Neuroendokrine neoplasmer. I dag modtager patienterne en strålebehandling, der er stærkt inspireret af de standarder, der anvendes ved andre typer af kræft. Evidensen for anvendelse af strålebehandling hos patienter med neuroendokrine neoplasmer er nemlig meget sparsom.

Det skal dette nye studie ændrer på.

Bag ansøgningen står Dansk Neuroendokrint Tumor Selskab (DANETS) med Elizaveta Tabaksblat (AUH), Seppo W. Lange (Rigshospitalet) og Merete Krogh (OUH) i front. Med 200.000 kroner i støtte fra DCCC skal de nu forberede et studie, der skal tilvejebringe den manglende evidens.

"Der er et stort behov for afklaring af, hvad den mest optimale stråledosis, fraktionering og behandlingslængde er, såvel som hvilke kemoterapier, der bør kombineres med den stråling, der gives NEN-patienter med helbredende sigte. Det er stadig uvist, om man kan opnå en tilstrækkelig symptomlindring med standarddosis af lindrende strålebehandling uden at påføre flere bivirkninger hos disse patienter," skriver holdet bag studiet i ansøgningen til DCCC.

Det kommende studie vil være den første prospektive undersøgelse, som har fokus på strålebehandlingseffekten af NEN af forskellig sværhedsgrad, samt hvilke bio- og molekylære markører, der kan forudse effekten af strålebehandling og prognose.

Fakta:

I Danmark koordineres behandlingen af neuroendokrine neoplasmer på landets tre NET-centre, der findes på Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital.

Dansk Neuroendokrin Tumor Selskab (DANETS) blev etableret i 2019 med støtte fra DCCC og samler såvel onkologer, kirurger og medicinske gastroenterologer, endokrinologer, patologer, thoraxkirurger som klinisk fysiologi og nuklearmediciner på tværs af de 3 behandlingscentre.