Smag på livet juli19 web.png

Foto: Center for Kræft og Sundhed, København 

05-07-2019

Spiseproblemer har stor betydning for hoved-hals-kræftpatienter. Temaet for første gå-hjem-møde i Smag på livet, et netværk om hoved-hals-kræft med fokus på senfølger, var arbejdet med mad og måltider som en del af rehabiliteringsforløb.

For mange hoved-hals-kræftpatienter opleves hvert måltid som en træningssituation og ikke en nydelse, og spiseproblemerne har stor betydning for livskvaliteten. På mødet den 12.juni blev det præsenteret, hvordan systematisk arbejde med mad og måltider som en del af rehabiliteringsforløb har positiv indvirkning på livskvaliteten for patienterne. Temaet blev belyst af adjunkt Kim Skov Ustrup og lektor og ph.d.-studerende Marianne Boll Kristensen fra Ernærings-og Sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole samt klinisk diætist Gitte Ploug Balling fra Center for Kræft og Sundhed, København.

Kræftpatienter kan genfinde glæden ved mad
I dag er det relativt få steder i Danmark, hvor der arbejdes med mad og måltider i form af madlavning som en del af rehabiliteringstilbud til kræftpatienter. Med forskellige teknikker, rådgivning og opskrifter som del af rehabiliteringsforløb kan kræftpatienter få madglæden tilbage. I et tæt samarbejde mellem en kok, en klinisk diætist og patienter med hoved-hals-kræft er der udviklet nogle måltider, som er lette at synke og dermed giver en bedre spiseoplevelse.

Ved de næste møder i Smag på livet-netværket vil der blandt andet blive sat fokus på metoder til at vurdere indtagelsen af mad og drikke hos hoved-hals-kræftpatienter med senfølger.

Læs mere om kogebogen "Synk let", som er udarbejdet af Center for Kræft og Sundhed

Læs mere om netværket Smag på livet her