Nyhed 26-08-24 (2).pngSessionen 'Når kræft ikke er den eneste udfordring' finder sted fredag den 30. august kl. 10.30 under dette års Danske Kræftforskningsdage. Foto: Pixabay.com/DCCC.

26-08-2024

Bag kræften er der et menneske, som har et liv, der rækker ud over den sygdom, der kæmpes med. Det skal vi huske som fagprofessionelle også for at lykkes med behandlingen.


- Det patienten oplever som ’omkostningen’ i et behandlingsforløb, modarbejder nogle gange det, vi som fagfolk ønsker at opnå med behandlingen. Har vi øje for, hvad der opleves som en ’omkostning’, så kan vi måske tilbyde patienterne et udrednings- og behandlingstilbud, som den enkelte patient faktisk kan tage imod. Jeg ser meget frem til at blive klogere på emnet og få uddybet nuancerne i denne problemstilling på Danske Kræftforskningsdage. Her kommer vi rundt om, hvordan ’omkostninger’ opleves vidt forskelligt ud fra, om du er barn, ung, ældre og skrøbelig eller er hjemløs og rusmiddelafhængig. Jeg glæder mig til at høre oplægsholdernes forskningsresultater og interessante bud på, hvordan vi imødekommer patienterne i vores kræftbehandling, understreger Henrik Frederiksen, Fagligt Udvalg DCCC.

Emnet indeholder væsentlige og dybt faglige spørgsmål. Det strækker sig fra træning til børn med kræft, over perspektiver fra unge voksne med kræft, til skrøbelighed og de meget konkrete og håndgribelige udfordringer, det giver at være hjemløs og rusmiddelafhængig - samtidig med at skulle ’magte’ et kræftforløb.

Sessionen peger på, at effektiv kræftbehandling rækker ud over det ren lægefaglige spørgsmål om, hvad der biologisk og effektmæssigt er den bedste og mest effektive behandling. Bag sessionen står blandt andet Maria Aagesen, fysioterapeut og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet. Hun har indgående erfaring med problemstillingen om kræftpatienters komplekse behov, præferencer og særlige livsomstændighed. Hun understreger, hvor vigtigt det er at inddrage den viden og de mulige udfordringer, der ligger ud over det at have kræft, når vi på tværs af faggrupper udvikler kræftbehandlingstilbud til eksempelvis unge med kræft.

- Det er vigtigt at vi på tværs af faggrupper kender og anerkender de omstændigheder og eventuelle udfordringer for at kunne tilrettelægge et godt forløb for den enkelte patient. Som fagprofessionelle oplever vi nogle gange, at vi slår os på de patienter, som ikke reagerer som forventet i et forløb, og hvor vi derfor ikke opnår de forventede resultater, understreger Maria Aagesen og fortsætter:

- Vi skal som fagprofessionelle derfor løfte blikket og se på det enkelte menneske med kræft, når kræftforløbet skal tilrettelægges. Det er nødvendigt, at vi får en forståelse for deres særlige forhold, tilpasser os og tager højde for det i tilrettelæggelsen af hele forløbet fra diagnosetidspunktet, gennem behandlingen og ind i rehabiliteringsforløbet og eventuelt palliation.

Kræftforløbet skal rumme det hele menneske

Hvordan får vi for eksempel bedst børn med kræft til at træne? Vi ved, at det er godt for dem og kan mindske bivirkninger ved deres kræftbehandling og forhindre eventuelle efterfølgende livsstilsygdomme, men hvordan inspirerer vi til, at de rent faktisk gør det, og at det måske også bliver en leg for dem?

Og hvordan møder vi unge mennesker med kræft og inddrager deres særlige behandlings- og støttebehov, når de for eksempel på grund af kræftbehandlingen har madlede og derfor har svært ved at spise – og måske også har svært ved at se formålet med det? Det får vi meget mere at vide om under sessionen 'Når kræft ikke er den eneste udfordring'.

Her bliver vi også klogere på, hvordan vi i tilrettelæggelsen af konkrete kræftbehandlingsforløb har mulighed for at få bedre resultater, hvis vi tager højde for de særlige behov, der gør sig gældende for ældre, fysisk skrøbelige patienter med kræft og for kræftramte hjemløse med en rusmiddelafhængighed. For måske er hjemløse Knud slet ikke så kompleks en herre, hvis bare der tages højde for hans særlige livsomstændighed og behov, når behandlingen tilrettelægges.

Alt dette og mere til kan vi se frem til at blive klogere på fredag den 30. august. Sessionen indledes med en personlig fortælling, når patient, skuespiller, vært, forfatter og foredragsholder Esben Dalgaard går på scenen. Her vil han dele sine egne erfaringer som kræftpatient og ærligt fortælle om de overvejelser, som han sammen med familien har gjort sig om, hvordan livet leves, når kræft er en del af hverdagen.

Glæd dig til sessionen 'Når kræft ikke er den eneste udfordring'. Få et overblik over de enkelte oplæg her:

Når kræft ikke er den eneste udfordring
Sessionsansvarlige: Jesper Ryg, overlæge, professor p.v.a. af DCCC netværket - DAnsk OnkoGEriatrisk Netværk (AGE), Maria Aagesen, fysioterapeut og ph.d-studerende p.v.a. DCCC netværket - Nationalt netværk for forskning i og med unge voksne med kræft (NAYAcare DK) og Deirdre Cronin Fenton, professor, epidemiolog p.v.a. DCCC netværket - National Network for Obesity and Cancer Research (ObeCaRe)

  • Når kræft skal være en del af hverdagen samtale med Esben Dalgaard, patient, skuespiller, vært, forfatter og foredragsholder

  • Træning til børn med kræft
    v. Peter Schmidt-Andersen, fysioterapeut og ph.d.-studerende, Børneonkologisk Laboratorium, Rigshospitalet

  • Det er nærmest sådan helt ´spis eller dø´ – perspektiver fra unge voksne med kræft
    v. Marie Ernst Christensen, lektor, cand.scient.san.publ., ph.d., VIA University College, VIA Forskningscenter i Rehabilitering og Sundhedsfremme

  • Ældre med kræft og skrøbelighed
    v. Lone Winther Lietzen, overlæge og klinisk lektor, Ældresygdomme, Aarhus Universitetshospital

  • De kalder Knud en kompleks herre ovre på hospitalet: Kræft blandt hjemløse og rusmiddelafhængige
    v. Pia Vivian Pedersen, sociolog og seniorforsker, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet

  • Debat om, hvordan fremtidens kræftforløb bedst rummer det hele menneske