Nye_forskn.cent._web_okt_19.png

28-10-2019

Kræftens Bekæmpelse uddeler 50 mio. kr. fra Knæk Cancer 2019 til at etablere Nationalt forskningscenter for behandling vejledt af kræft-DNA i blodet og Nationalt forskningscenter for børnekræft.


Målet med det nye nationale forskningscenter for behandling vejledt af kræft-DNA i blodet er at udvikle og indføre metoder til diagnostik, behandling og opfølgning ved hjælp af blodprøver, der måler cirkulerende tumor-DNA i blodet.

De lovende resultater inden for ctDNA-analyse skal testes i store kliniske forsøg og undersøges inden for en række forskellige kræftsygdomme. I spidsen for centret står professor Claus Lindbjerg Andersen og professor Lars Dyrskjøt Andersen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Forskning i forbedring af overlevelse og behandling af børnekræft
En femtedel af alle dødsfald hos børn over 1 år skyldes kræft. De fleste af de børn, som bliver helbredt, er plaget af fysiske og psykiske senfølger efter kræftforløbet. Det nationale forskningscenter for børnekræft har til formål at forbedre overlevelsen for kræftramte børn markant, at reducere bivirkningerne af behandlingen og forbedre børnenes livskvalitet.

Forskningscentret koordineres fra BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet, hvor professor og overlæge Kjeld Schmiegelow skal stå i spidsen.

De to nye centre oprettes fra januar 2020.

Læs nyhed om Nationalt forskningscenter for behandling vejledt af kræft-DNA i blodet på cancer.dk 

Læs nyhed om Nationalt forskningscenter for børnekræft her på cancer.dk

Der er med de to nye centre i alt etableret ti nationale kræftforskningscentre i Danmark.
Læs mere om de nationale forskningscentre her