Pop.oplæg stråleterapi web.png

Det nationale forskningscenter DCCC Stråleterapi og DCCC inviterer alle interesserede til et populærvidenskabeligt foredrag om strålebehandling torsdag den 29. august kl. 16.00-17.30 i Konferencecenter ODEON, Odense. Foto: Michael Harder og Tonny Foghmar

04-06-2019

Omkring halvdelen af alle kræftpatienter får på et tidspunkt i deres sygdomsforløb behov for strålebehandling. Vær med den 29. august til et foredrag i øjenhøjde, der vil gøre dig klogere på, hvad strålebehandling er og hvordan behandlingen foregår.

 

Hør om de nyeste behandlingsformer med partikelbehandling og MR-acceleratorer og bliv klogere på, hvilken forskel patienters deltagelse i kliniske studier gør for udviklingen af fremtidens behandling. Forskere og klinikere fra det nationale forskningscenter DCCC Stråleterapi vil guide dig gennem strålebehandlingens verden.

"En af vore målsætninger i DCCC Stråleterapi er at udbrede viden om de mange fremskridt, der sker inden for strålebehandling - både til fagmiljøer og patienter og pårørende. Det populærvidenskabelige foredrag er en god mulighed for os som forskningscenter at fortælle om forskningsresultater og hvordan vi overfører resultaterne til nye behandlingsformer, så det kommer patienterne til gavn. Samtidig er det altid lærerigt for os at møde kollegaer fra andre specialer og komme i dialog med patientforeningerne" fortæller Cai Grau, leder af DCCC Stråleterapi.

Effektiv behandling med stråleterapi
Strålebehandling er en effektiv og skånsom behandling, der kan bruges til mange forskellige kræfttyper, både som helbredende og lindrende behandling. Der findes flere forskellige former for strålebehandling. Fælles for dem er, at strålingen enten direkte eller indirekte ødelægger cellerne, så de går til grunde. Strålerne rammer ikke kun kræftceller, men også raske celler omkring kræftknuden. Derfor er det vigtigt at ramme kræftknuden så præcist som muligt for at undgå de bivirkninger, der kan opstå, når de raske celler dør.

I Danmark er vi med helt i front, når det gælder forskning og udvikling inden for strålebehandling, og der er for nylig indført helt nye behandlingsformer. For eksempel udvikles der nye teknikker til at gøre lokalisering af kræftknuden og levering af strålerne så nøjagtig som muligt.

Tid og sted: 
Torsdag den 29. august kl. 16.00-17.30,
ODEON
Odeons Kvarter 1
5000 Odense
Lokale 1, stueetagen.

Pladserne fordeles ud fra først-til-mølle princippet. Alle er velkomne, både patienter, pårørende, fagfolk og andre interesserede i stråleterapien.

Tilmeld dig her: https://dccccancer.wufoo.com/forms/z140f11b1rz33dr/

Program

16:00-16:10: 
Velkommen og introduktion - Stråleterapiens rolle i moderne kræftbehandling i dagens Danmark
Cai Grau, læge og leder af DCCC Stråleterapi

16:10-16.25:
Stråleterapiens grundlæggende fysik, biologi og teknik 
Kari Tanderup, fysiker

16:25-16:45: 
Hvilke sygdomme behandles med stråleterapi, hvad er resultaterne og hvilke bivirkninger kan man opleve? 
Jeppe Friborg, læge

16:45-17:05:
Hvordan oplever patienterne et strålebehandlingsforløb? 
Emma Riis Skarsø
Marianne Askholm interviewet af stråleterapeut Janne Gornitzka, Odense

17:05-17:20:
Hvad er på vej? Eksempler fra kliniske studier og nye behandlingsformer 
Morten Høyer, læge og Tine Schytte, læge.

17:20-17:30:
Spørgsmål og afslutning