SEPLINE

Mere end 40 forskere og konsulenter fra hele landet har bidraget i udviklingen af en fælles national guideline målrettet forskning i social ulighed.

04-07-2025
Det DCCC støttede initiativ SEPLINE blev søsat i oktober 2023 med en ambition om at skabe en national og fælles forskningspraksis for, hvordan ulighed måles og analyseres på tværs af kræftformer. Netværket har netop udarbejdet en guideline målrettet forskning i social ulighed.  

’Idéen til SEPLINE opstod, fordi vi kunne se, at viden om ulighed i kræftforløbet er begrænset af store forskelle i, hvordan ulighed bliver målt og analyseret af forskellige institutioner,’ forklarer ophavspersonerne bag netværket, Maja Halgren Olsen postdoc ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Cathrine F. Hjorth, postdoc ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet. ’Disse forskelle øger risikoen for fejltolkninger, og det kan have konsekvenser for de initiativer, der udvikles, for at mindske ulighed i kræftforløbet. Derudover bruger mange forskere uhensigtsmæssigt meget tid på at sætte sig ind i de komplekse datamaterialer, der ofte benyttes i denne forskning. Det vil vi gerne gøre lettere’.  

Vidensdeling og udarbejdelse af en national guideline 

Med et nationalt og tværfagligt netværk ønskede initiativtagerne ikke blot at fremme enighed om, hvilke indikatorer for ulighed der anvendes, og hvordan de analyseres, men også at indsamle viden om de udfordringer og faldgruber, der er forbundet med forskellige datakilder. Formålet er at styrke forskernes grundlag for at træffe velinformerede beslutninger, når de designer deres undersøgelser. Et stærkere vidensgrundlag og en mere samlet tilgang vil i sidste ende føre til mere valid forskning, hvilket vil være til gavn for den enkelte kræftpatient.  

Med fokus på, hvordan socioøkonomisk position kan måles, og hvordan social ulighed i kræftforløbet kan analyseres, afholdt initiativet to workshops i marts 2023 og september 2024. 

Her delte deltagere fra landets forskellige forskningsinstitutioner, universiteter, Danmarks Statistik m.m., viden og erfaringer på området, samtidig med at de udarbejdede konkrete anbefalinger. Erfaringerne herfra er efterfølgende blevet sammenfattet i en fælles national guideline med konkrete forslag til, hvordan ulighed i kræftforløbet kan opgøres, og hvilke faldgruber man skal være opmærksom på. Guidelinen er netop blevet publiceret i tidsskriftet Clinical Epidemiology.  

Høje forventninger til fremtidig forskning inden for ulighed i kræftforløbet 

’Vores forhåbning er, at dette nationale og tværfaglige netværk, sammen med udarbejdelsen af guidelinen, vil styrke den forskning, der er nødvendig, for mere målrettet at reducere ulighed i kræft, både indenfor forebyggelse, behandling og rehabilitering,’ understreger Cathrine F. Hjorth. Maja Halgren Olsen fortsætter: ’Vi håber, at guidelinen kan være med til at gøre det lettere at inddrage socioøkonomiske faktorer i sin forskning og i implementeringen af nye tiltag. På den måde bliver eventuelle sociale forskelle i brugen af disse initiativer mere synlige og nemmere at modarbejde’.  

Cathrine F. Hjorth og Maja Halgren Olsen afslutter med en stor tak til DCCC for at støtte initiativet og til de 40 forskere og konsulenter, der har taget del i det nationale og tværfaglige netværk og den efterfølgende review-proces: ’Det har været fantastisk at møde så stort et engagement og interesse for at forbedre forskningen på dette område på tværs af institutioner i Danmark. Vi kan kun opfordre andre, der oplever lignende problematikker til at iværksætte et initiativ som dette. Det har været meget lærerigt, og der er kommet en meget brugbar guideline ud af det.’  

I efteråret danner SEPLINE rammen for et nyt PhD kursus på AU Graduate School of Health: Link 

Bag initiativet står

Maja Halgren Olsen, postdoc, MSc, ph.d., Livet efter Kræft, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. E-mail: majols@cancer.dk 

Cathrine Fonnesbech Hjorth (medansøger), postdoc, MSc, ph.d., Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet. E-mail: cfh@clin.au.dk 

Deirdre Cronin Fenton, Professor, BSc, ph.d., Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet.  

Susanne Oksbjerg Dalton, professor, læge, ph.d., Leder af Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft (COMPAS), Afdeling for Klinisk Onkologi og Palliative Enheder, Sjælland Universitetshospital & professor ved Institut for Klinisk Medicin, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet & leder af forskningsgruppen Livet efter Kræft, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning  

Initiativet SEPLINE er forankret i det nationale forskningscenter Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft (COMPAS) (www.compas.dk), som arbejder med at mindske social ulighed i kræftforløbet i Danmark, samt DCCC netværket ObeCaRe (www.obecare.dk).