Bevillingsår: 2024

DCCC støtter forberedelsen af dette nationale og multidisciplinære investigator‐initierede studie med 189.952 kr.

Der er social ulighed på kræftområdet – men sårbare patienter, som klarer sig dårligere end forventet, findes i alle sociale grupper. På kræftområdet nævnes differentieret behandling i forhold til patientens sårbarhed som et muligt tiltag der kan afhjælpe social ulighed. Den største udfordring er at imidlertid at identificere disse sårbare patienter og dernæst at finde ud af, hvordan vi bedst støtter dem.

Formålet med IMPRESS er at udvikle og afprøve et klinisk værktøj, der kan vurdere patientens fysiske og psykosociale ressourcer for at sikre en bedre behandlingsplan og støtte sårbare kræftpatienter gennem deres forløb. I et klinisk kontrolleret studie vil dette værktøj blive testet med fokus på, om det giver færre afvigelser fra behandlingsplan, færre indlæggelser og bedre livskvalitet. Studiet vil inkludere patienter med kræft i nyre, blære og prostata, da disse grupper er meget forskellige, rummer mange sårbare patienter og er præget af stor social ulighed i overlevelse. Behandlingen er ofte kompleks og kræver tæt samarbejde mellem kirurgiske og onkologiske afdelinger.

Målet er at sikre, at information om patienternes sårbarhed systematisk indsamles og anvendes både før og under behandlingen for at bidrage til at mindske den sociale ulighed i urologisk kræftbehandling.

Midlerne fra DCCC skal bruges til udvikling og forberedelse af det nationale kliniske studie. Der vil blive afholdt en multidisciplinær workshop med deltagere fra urologiske- og onkologiske afdelinger, DMCG’er, geriatere og fysioterapeuter med flere. Workshoppen vil fokusere på at udvikle indhold og form af værktøjet, fastlægge kliniske arbejdsgange og udvælge relevante effektmål. Midlerne vil også blive brugt til udarbejdelsen af den kliniske protokol for studiet.

Tværfaglig organisation

Studiet er forankret i Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft (COMPAS), DMCG’erne DaProCa, DaRenCa, DaBlaCa samt Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi.

Deltagende parter

  • Susanne Oksbjerg Dalton, forskningsleder, Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft, Onkologisk Afdeling og Palliativ Enhed, Sjællands Universitetshospital, Næstved. Primær kontaktperson, mail: sdalt@regionsjaelland.dk
  • Michael Borre, professor, Urologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Formand for DaProCa
  • Lars Lund, professor, Urologisk Afdeling, Odense Universitetshospital, Formand for DaRenCa
  • Jørgen Bjerggaard Jensen, professor, Urologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Formand for Dansk Blære Cancer Gruppe
  • Anja Thon Gjettermann, fysioterapeut (Kræftspecialist), Randers Kommune, Formand for Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi
  • Pernille Bidstrup, seniorforsker, teamleder, Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter
  • Mads Nordahl Svendsen, Cheflæge, Onkologisk Afdeling og Palliativ Enhed, Sjællands Universitetshospital