Bevillingsår: 2025
DCCC støtter initiativ med 59.260 kr. til udbredelse af viden om kræft og svær psykisk sygdom på tværs af landet.
Mennesker med svær psykisk sygdom, der får kræft, står ofte over for særlige udfordringer. Psykisk sygdom kan gøre det svært at overskue og navigere i et kræftforløb, som i forvejen kan være kompleks. Samtidig er sundhedsvæsenet præget af opdelte strukturer, hvor der ofte mangler viden på tværs af specialer. På kræftafdelingerne er der typisk begrænset kendskab til svær psykisk sygdom, mens der i psykiatrien ofte mangler indsigt i kræftsygdomme og behandlingsforløb.
I de senere år er der kommet øget opmærksomhed på disse udfordringer, og flere aktuelle forskningsprojekter arbejder på at finde løsninger. Målet er at skabe bedre kræftforløb for mennesker med svær psykisk sygdom - blandt andet gennem bedre samarbejde på tværs af sektorer og mere helhedsorienterede indsatser.
For at samle og dele viden inviterer gruppen bag dette initiativ førende eksperter til et nationalt symposium. Her vil de præsentere den nyeste forskning og erfaring fra praksis, og samtidig styrke netværket blandt sundhedsprofessionelle fra onkologi, psykiatri, palliation og almen praksis.
Målet med symposiet er at skabe en fælles forståelse af de behov, der i dag ikke bliver mødt godt nok - og hvordan vi sammen kan sikre bedre kræftforløb for mennesker med svær psykisk sygdom.
Symposiet afholdes den 20. oktober 2025.
Tværfaglig organisation
Symposiet afholdes i samarbejde med klinikere og forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft (COMPAS).
Deltagende parter
- Pernille Bidstrup, leder af forskningsteamet Psykologiske Aspekter ved Kræft, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Primær kontaktperson, mail: pernille@cancer.dk
- Rikke Langballe, postdoc, Psykologiske Aspekter ved Kræft, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
- Louise Elkjær Fløe, ph.d.-studerende, Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital
- Mette Asbjørn Neergaard, klinisk professor, Overlæge, Enhed for Lindrende Behandling, Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital
- Susanne Oksbjerg Dalton, professor, Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft, COMPAS
- Søren Paaske Johnsen, læge, professor, Dansk Center for Sundhedstjenesteforskning, Aalborg Universitetshospital