Elisabeth Solmunde modtager prisen for den bedst formidlede poster i forbindelse med Danske Kræftforskningsdage. Se hendes videopræsentation herunder.
24-08-2021
Patienter der får stråleterapi mod brystkræft risikerer at udvikle lavt stofskifte, lyder hovedkonklusionen i nyt studie. Elisabeth Solmunde, der står bag studiet, modtager pris for sin evne til at formidle sin forskning og gøre den relevant for de patienter, det handler om.
Brystkræft er en af de kræftsygdomme, som rammer allerflest. Screeningsprogrammer og bedre behandling betyder heldigvis, at mange i dag overlever mødet med sygdommen. Der kan dog vise sig senfølger oven på kræftsygdom og –behandling. Elisabeth Solmunde, der er medicinstuderende og forsker ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitet, viser i et nyt studie, at risikoen for lavt stofskifte (Hypothyreose) er højere blandt brystkræftpatienter – særligt, hvis de er bestrålet over kravebenet, hvor skjoldbruskkirtlen potentielt kan være blevet ramt.
Studiet bidrager dermed til at øge vores viden om, hvordan det er at være brystkræftpatient. Elisabeth Solmunde har en evne til at gøre resultatet relevant for patienterne samtidig med, at hun formidler resultaterne, så det er nemt at forstå. Derfor er hun den ene af to forskere, der modtager prisen for den bedst formidlede poster i forbindelse med Danske Kræftforskningsdage 2021.
"Elisabeth Solmunde har et spørgsmål hun skal have besvaret – et spørgsmål til en problemstilling, de færreste nok tænker over og formentlig slet ikke de kvinder, der modtager strålebehandling på grund af brystkræft. Det giver en fin rammesætning af baggrund, metode og resultater, som hun kompetent og sagligt guider seeren igennem i både poster og videopræsentation," siger formanden for bedømmelsesudvalget, professor og overlæge ved Syddansk Universitet Henrik Frederiksen.
Elisabeth Solmunde fik sig noget af en overraskelse, da hun fik overrakt prisen.
"Det er helt vildt sejt. Jeg havde tænkt, at det kunne være fedt at vinde prisen en gang, men jeg blev nærmest chokeret, da jeg fik beskeden. Jeg er jo bare studerende. Derfor har jeg taget mig frihed til at formidle meget simpelt, selvom mange af deltagerne på Danske Kræftforskningsdage nok er meget klogere end mig, så det er meget overraskende at få prisen," siger hun begejstret.
Hun færdiggør sig bachelor i medicin til nytår og håber derefter på at kunne bruge et år på at forske. Derfor falder anerkendelsen for både forskning og formidling på et meget belejligt tidspunkt.
"Jeg er jo meget i starten af min karriere, men jeg håber da, at det her kan være med til at give mig et lille skub fremad," siger Elisabeth Solmunde.
I forbindelse med Danske Kræftforskningsdage modtager to forskere prisen for de bedste formidlede posters, der i år er online. Begge forskere har også uploadet en videopræsentation (se herunder). Den første prisvinder blev annonceret mandag - du kan læse om Mette Kielsholm Thomsens forskning og formidling her.
Se Elisabeth præsentere sin forskning
Herunder kan du se Elisabeth Solmunde beskrive, hvordan hun har brugt andre forskeres resultater til at vurdere, hvordan brystkræft og behandling for sygdommen påvirker patienternes risiko for lavt stofskifte.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Formidling kan komme patienterne til gavn
I forbindelse med Danske Kræftforskningsdage, som DMCG.dk og DCCC står bag, har mere end 200 forskere indsendt abstracts. Knap 200 blev accepteret til konferencen. Alle forskerne har herefter haft mulighed for at uploade en virtuel poster og en videopræsentation af deres forskning. Det er disse to produkter, som ligger til grund for prisen for årets bedst formidlede poster.
Vinderne af prisen blev fundet af en bedømmelsesudvalg, der ud over Henrik Frederiksen bestod af Andreas Sommerfeldt, der er ph.d. i kemi og nanoteknologi fra Aarhus universitet og tidligere i år vandt Informations Ph.d.-cup, og Randi Munch Krogsgaard, der er patientrepræsentant i DCCC's styregruppe. Det er altså et bedømmelsesudvalg, der vurderer formidlingen fra tre forskellige og meget vigtige vinkler.
"Det er nemt at følge med i videoen med de virkemidler, hun bruger. Man får lyst til at lytte til hende. Man husker budskabet og konklusionen. Perspektiveringen af resultaterne rundede videoen fornemt af, så relevansen af forskningen blev tydeliggjort for modtagerne – at kunne formidle klart og forståeligt er en vigtig evne til gavn for patienterne," siger Randi Munch Krogsgaard.
Andreas Sommerfeldt, der selv er blevet præmieret for sin evne til at formidle forskning, peger på, at en enkel og overskuelig poster gør det nemmere at forstå de vigtigste budskaber.
"Elisabeth Solmunde har lavet en meget overskuelig poster med klart budskab om, at stråleterapi øger risikoen for lavt stofskifte ved brystkræft, særligt når man bestråler i nærheden af skjoldbruskkirtlen. Få gennemgående farver og en god brug af piktogrammer til at forklare baggrunden og resultater – man forstår tydeligt, hvad der foregår," lyder hans begrundelse for at pege på Elisabeth Solmunde som vinder af formidlingsprisen.
Tag et kig på den prisvindende poster
Du kan se den prisvindende poster ved at klikke her.