Udbredelse af viden om forebyggelse, udredning og behandling af metastaser til pleura og peritoneum med henblik på etablering af nationalt ekspert forum
Bevilllingsår: 2024
DCCC støtter dette initiativ med 112.500 kr. til udbredelse af viden om forebyggelse, udredning og behandling.
Spredning til enten bughinden eller lungehinder er ofte den sidste fase hos flere kræftsygdomme, herunder kræft i mavesæk, tyktarm, æggestokke, bugspytkirtel, lunger og bryst. Dette udgør et omfattende problem med en dårlig prognose, og behandlingen er generelt kun livsforlængende. Der er et presserende behov for nye tiltag, der kan bidrage til forebyggelse, tidlig opsporing og udvikling af nye behandlinger for at øge overlevelseschancerne.
På grund af den komplekse og varierede natur af disse kræftformer, er der behov for en øget multidisciplinær og national indsats. Formålet med dette initiativ er at samle en national ekspertgruppe til en tværfaglig diskussion om den aktuelle behandlingssituation og de konkrete muligheder for forskning og udvikling. Målet er at skabe opbakning til etableringen af en permanent national ekspertgruppe, som vil være åben for alle med interesse for denne vigtige, men ofte oversete, patientgruppe.
Tværfaglig organisation
Dette initiativ er ikke tilknyttet nogen specifik DMCG, da det fokuserer på patienter med metastaser til lungehinden og bughinden, som ikke er dækket af en individuel DMCG. Initiativet er forankret i Odense PIPAC Center (OPC), en multidisciplinær gruppe, der gennem de seneste 8 år har forsket i forebyggelse og behandling af metastaser til lunge- og bughinden.
Deltagende parter
Onkologer:
- Anne Ramlov, overlæge, Aarhus Universitetshospital
- Gabor Liposits, overlæge, Gødstrup Sygehus
- Per Pfeiffer, professor, Odense Universitetshospital
- Line Schmidt Tarpgaard, overlæge, Odense Universitetshospital
Kirurger:
- Alan Ainsworth, overlæge, Odense Universitetshospital
- Michael Bau Mortensen, professor, Odense Universitetshospital. Primær kontaktperson, e-mail: michael.bau.mortensen@rsyd.dk
- Martin Graversen, afdelingslæge, Odense Universitetshospital
Patologer:
- Sönke Detlefsen, professor, Odense Universitetshospital
Nuklearmedicin/radiologi:
- Malene Grubbe Hildebrandt, professor, Odense Universitetshospital
Patient/pårørende repræsentanter:
- Thomas Samsing Rossen
- Henrik Christian Meyer
Projekt sygeplejerske:
- Sofie Hald Nielsen, Odense Universitetshospital
Arrangementer