Nyt ImmunTox Netværk: Vi skal være bedre til at behandle bivirkninger ved immunterapi
13-12-2024
Et stadig stigende antal kræftpatienter behandles årligt med immunterapi, der har vundet indpas som en ny behandlingsform, der kan føre til langtidsoverlevelse inden for flere former for kræft. Op til halvdelen af patienter oplever dog som følge af behandlingen immunrelaterede bivirkninger – nogle alvorlige. Håndtering af denne type af bivirkninger er i dag til dels baseret på erfaring med behandling af autoimmune sygdomme, da der ikke foreligger evidens på dette relativt nye område. For at tackle denne udfordring, etableres ImmunTox Netværket, med støtte fra DCCC.
Immunterapi er uden tvivl en succesfuld og lovende behandlingsmetode, og der er fortsat god grund til begejstring og optimisme i forhold til den fortsatte udbredelse af immunterapibehandling. Det, som halter, er håndteringen af de bivirkninger, som flere patienter oplever som følge af immunterapien. Derfor har Inge Marie Svane, professor, overlæge og leder af Center for Cancer Immunterapi sammen med en række kollegaer taget initiativ til et nyt nationalt og interdisciplinært netværk, ImmunTox Netværket.
”Vi skal blive mere skarpe på, hvordan vi håndterer de immunrelaterede bivirkninger. Det er et område, der bør have større fokus, både fordi problemet vokser i takt med, at flere patienter behandles med immunterapi. Men også fordi konsekvenserne for vores patienter kan være alvorlige. Derfor har vi brug for bedre at forstå de præcise mekanismer bag og opbygge evidens i forhold til håndtering af bivirkningerne" uddyber Inge Marie Svane.
Håndteringen af immuntox er aktuelt udelukkende empirisk, og i dag håndteres de immunrelaterede bivirkninger med afsæt i erfaringer fra andre autoimmune sygdomme. Klinisk kan tilstandene nemlig minde om kendte autoimmune sygdomme, men mekanismerne der involverer mange dele af immunforsvaret, synes kun at være delvist overlappende. De immunologiske mekanismer, som forårsager udviklingen af immuntox, er dog stadig yderst sparsomt afdækket – og derfor er der et stort behov for at blive klogere på dem.
Samtidig er det også vigtigt at få et klarere og ikke mindst evidensbaseret grundlag for den kliniske effekt af immunhæmmende behandlingsstrategier under immuntox.
Immuntox involverer ofte tarmkanalen, huden, hormonproducerende kirtler, lever og lunger, men kan potentielt påvirke alle væv, og det kan være meget alvorligt og livstruende. Der er også en risiko for, at nogle bivirkninger bliver kroniske.
Et nationalt tværfagligt samarbejde
ImmunTox Netværket har på ansøgningstidspunktet samlet en række af fagfolk inden for både klinisk forskning og basalforskning, og håbet er, at endnu flere kollegaer vil engagere sig i netværket og bidrage med viden, forskning og udvikling på området. Håndtering af bivirkninger kræver en multidisciplinær indsats, og det involverer derfor en række medicinske specialer som gastromedicinere, hepatologer, lungemedicinere, reumatologer, neurologer og kardiologer med flere.
Hensigten er, at netværket skal fungere som en platform for vidensdeling og samarbejde med udgangspunkt i forskning. Årligt vil der også blive arrangeret nationale Collaborative Workshops med fokus på interaktion mellem aktive deltagere inden for immuntox-relateret forskning. Formålet er at dele resultater, inspirere til nye samarbejder, fondsansøgninger og eventuel iværksættelse af kliniske forsøg, hvor nye behandlingsstrategier kan afprøves.
Målet er ultimativt at udvikle optimerede og evidensbaserede strategier til håndtering af immuntox og derved forbedre kvaliteten og effektiviteten af sundhedsydelser til kræftpatienter.
”Det er meningsfuldt, at vi får et samarbejde på tværs af landet på nuværende tidspunkt. Området er modent til netværksdannelse. Vi er flere forskellige forskningsmiljøer, som allerede er godt i gang med forskning på området. Så interessen og ikke mindst behovet er aktuelt meget udtalt. Netværket skal være for forskere, og det er vigtigt, at vi udover klinikere også får grundforskerne med. De spiller en stor rolle, fordi der er så meget basal immunologi på spil her" understreger Inge Marie Svane.
Forbedret patientbehandling og samfundsmæssig betydning
Konkret vil netværket arbejde for, at de immunologiske mekanismer bliver afdækket yderligere, og undersøge, hvordan de mekanismer kan påvirkes ved forskellige immunhæmmende strategier.
Ny viden og nye behandlingsstrategier på området vil forventeligt bidrage til at gøre behandlingen af bivirkningerne mere effektiv og dermed begrænse generne for patienterne. Samtidig er det afgørende at kunne beskytte effekten af den immunterapi, patienterne modtager. Den aktuelle forskning peger nemlig på, at den nuværende erfaringsbaserede behandling af immuntox kan influere på - og eventuelt nedsætte - effekten af immunterapien.
"Vi vil arbejde på at identificere de specifikke mekanismer, der udløser bivirkningerne, så vi kan målrette behandlingen mere præcist. På den måde undgår vi også den brede, generelle tilgang, som vi benytter i dag." forklarer Inge Marie Svane og tilføjer: "Bivirkningerne er yderst belastende for patienterne og risikerer at underminere behandlingseffekten. Derfor er det også vigtigt både at afhjælpe dem og forebygge, at de bliver kroniske. Samtidig vil det også kunne aflaste presset på hospitalernes ressourcer, hvor vi i stadig stigende grad må bruge anselige ressourcer på at håndtere immuntox."
ImmunTox Netværket vil afholde årlige nationale Collaborative Workshops, der gennemføres som 12/12 internat-møder med mulighed for maksimal interaktion mellem deltagere med fokus på immuntox.
Alle workshops vil blive offentliggjort i DCCC’s kalender, Du vil snart kunne finde første seminar, der er planlagt til den 14. – 15. maj 2025 i kalenderen.
Deltagende parter
ImmunTox Netværk er forankret i CCIT-DK og Dansk Melanom Gruppe (DMG). De aktivt deltagende parter er læger, sygeplejersker, basalforskere indenfor onkologien samt fra relevante tilstødende specialer. Bag ansøgningen står
- Inge Marie Svane, professor, overlæge, Onkologisk Afdeling, Herlev. Primær kontaktperson: marie.svane@regionh.dk
- Christina Ruhlmann, overlæge, Onkologisk Afdeling, Odense
- Lærke Kjær Tolstrup, ph.d., postdoc, Sygeplejerske, Onkologisk Afdeling, Odense
- Helene Broch Tenstad, læge, ph.d.-studerende, Reumatologi, Odense
- Eva Ellebæk, overlæge, Onkologisk Afdeling, Herlev
- Anne Kuld-Nielsen, sygeplejerske, Onkologisk Afdeling, Odense
- Ane Søgård Teisner, overlæge, Hepatologi, Herlev
- Jakob Seidelin, professor, overlæge, Gastromedicin, Herlev
- Louise Mahncke Guldbrandt, afdelingslæge, Onkologisk Afdeling, Aarhus
- Rasmus Blechingberg Friis, afdelingslæge, Onkologisk Afdeling, Aarhus