Blodprøve - beskåret.jpg

Ny forskning skal slå fast, om blodprøver kan bruges til at opdage tilbagefald ved analkræft tidligt. Foto: Barabasa / Colorbox.

23-10-2020

En simpel blodprøve kan måske være nok til at opdage tilbagefald efter behandling for analkræft. Opdages tilbagefald tidligt, kan det betyde øget overlevelse for patienterne. Derfor vil læger og kræftforskere fra de nordiske lande nu gå sammen om at teste effekten af at anvende blodprøver til tidlig opsporing af tilbagefald.

Der mangler evidens og standardisering af opfølgningsprogrammer efter behandling for analkræft. Samtidig er der behov for nye redskaber til tidlig opsporing af tilbagefald, men det skal et nyt nordisk studie lave om på.

Forekomsten af analkræft er ofte associeret med human papillomavirus (HPV). HPV har også vist sig at have betydning for prognosen, således at de tilfælde, der er associeret med HPV, har en bedre prognose end ikke HPV-associerede.

Et dansk pilotstudie har allerede vist positive resultater af at måle HPV i blodprøver som en metode til tidlig opsporing af tilbagefald, men der er behov for et større og mere systematisk studie for at slå fast, om metoden er effektiv. Derfor skal det nye studie inkludere 400 patienter.

Da analkræft er en relativ sjælden sygdom med cirka 150 nye tilfælde årligt i Danmark, er der behov for samarbejde mellem de nordiske lande Finland, Sverige, Norge og Danmark for at rekruttere tilstrækkeligt med patienter. Samarbejdet om det nye studie er opstået i regi af Nordic Anal Cancer Network (NOAC), som er et DCCC-støttet netværk, der blev oprettet tilbage i 2017 på initiativ af Dansk Anal Cancer Gruppe (DACG).

I denne omgang har NOAC fået en bevilling på 200.000 til forberedelse af det nordiske studie.

Fakta

Du kan læse en mere detaljeret beskrivelse af studiet ved at klikke her, og du kan blive klogere på NOAC ved at følge dette link.

Næste ansøgningsfrist til DCCC's pulje er den 3. november 2020Læs mere om at søge støtte hos DCCC her